CV storing oplossen en voorkomen

CV storing oplossen. Klinkt lastig maar dat valt vaak mee. Een CV (centrale verwarming) of CV ketel storing is namelijk vaak zelf te verhelpen. Dit artikel legt uit hoe je de meest voorkomende CV storing (en) kunt oplossen. Zowel voor bekende merken CV ketels als voor onbekende merken. Ook voor HR ketels, verwarmingsketels of combiketels.

Veelvoorkomende CV storingen

CV storingen zijn er in verschillende vormen. De meest voorkomende signalen van een CV storing zijn:

– Geen warm water
– De verwarming geeft geen of weinig warmte
– De CV ketel, de CV leidingen of de verwarming maken geluid (tikken, suizen, borrelen)
– Het display op de CV ketel werkt niet of geeft een storingscode aan
– Er zijn lekkages ronde de CV installatie


CV storing oplossen: De CV ketel bijvullen

De waterdruk in de CV ketel moet in orde zijn om storingen te voorkomen. Een signaal dat de waterdruk te laag is als de verwarming weinig warmte afgeeft. De waterdruk is eenvoudig te controleren op de manometer naast de CV ketel. Een goede waterdruk voor een CV-ketel is tussen de 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte van de CV meter dan is de druk te laag (onder 1 bar voor de meeste CV ketels) en moet je de CV bijvullen. Doe dan het volgende:

– Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk. Zodra de CV ketel 40 graden aangeeft kun je naar de volgende stap. Dit kan vijf tot vijftien minuten duren.
– Verwijder eventueel de stekker van de CV ketel uit het stopcontact.
– Bewaar de vulslang altijd in de buurt van de Cv-ketel. Sluit de slang aan op de kraan bij de thermostaat en het andere einde op de verwarmingsinstallatie. Indien je niet weet waar je de slang moet aansluiten pak dan de handleiding van de fabrikant of installateur erbij.
– Open de kraan een stukje en de vulkraan van de verwarmingsinstallatie helemaal. Het bijvullen van de CV begint. Je ziet nu de wijzer op de manometer oplopen. Zorg dat de wijzer uitkomt tussen de 1,5 en 2 Bar.
– Sluit de vulkraan en de waterkraan. Let op dat er nog water in de slang zit en uit de waterkraan kan lekken. Gebruik dus een emmer of een dweil om lekkage te voorkomen.
– Ontlucht de radiatoren (zie beschrijving hieronder). Er kan namelijk met het vullen lucht meegekomen zijn. Controleer of na het ontluchten de druk in de CV nog steeds goed is. Herhaal anders het proces hierboven.
– Is de druk van de CV ketel goed? Dan is de CV storing verholpen! Je kunt de thermostaat weer aanzetten.

CV storing oplossen: Zelf de verwarming ontluchten

Lucht in de CV installatie veroorzaakt suizingen, gefluit of geborrel in de verwarmingen en leidingen. Het zorgt er ook voor temperatuurwisselingen in het warme water en de verwarming. Zit er lucht in de CV installatie dan kan het ook langer duren voordat de verwarming op temperatuur is. Je kunt eenvoudig zelf de CV ketel en installatie ontluchten.

– Draai de thermostaat zo laag als mogelijk is.
– Je gaat nu een voor een alle radiatoren in huis ontluchten. Begin met de radiatoren die het laagst staan, bijvoorbeeld in de kelder. Sluit alle radiatorkranen.
– Gebruik vervolgens weer de radiatorsleutel die meestal gewoon bij de CV ketel hangt voor het openen van de ventieltjes. Begin weer bij de laagste radiator in huis. Houd een handdoek of bakje onder de opening en draai de sleutel om. Zodra er wat water uit de radiator loopt is de lucht ontsnapt en kun je het ventiel weer dicht draaien.
– Zodra alle verwarmingen zijn ontlucht open je alle radiatorkranen en kan de thermostaat weer aan.
– Check de manometer om zeker te weten dat de druk in de CV installatie juist is. Zie daarvoor bovenliggende tekst.

CV Ketel storingen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, ook voor CV storingen. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te (laten) plegen aan de CV ketel. Een goed onderhouden en schone CV ketel gaat langer mee, is efficiƫnter en bespaart energie en geeft minder vaak storingen. Je kunt zelf een of twee keer per jaar de CV ketel bijvullen. Indien je niet zelf aan de slag wilt met het onderhoud dan kun je hiervoor een CV service abonnement of onderhoudscontract afsluiten bij de leverancier of bijvoorbeeld een van de grote energieleveranciers. Een CV service abonnement kost vaak niet meer dan een paar euro per maand. Het is ook mogelijk om een CV storingsdienst in te schakelen, die zijn vaak actief in de regio en 24 uur per dag bereikbaar. Een onderhoudscontract voor CV gaat je op de lange termijn geld besparen.

De CV ketel vervangen

Zodra je verwarmingsketel, CV ketel of combiketel defect is zit er niks anders op dan de CV ketel vervangen. Laat dit altijd doen doen door een expert! Een CV ketel vervangen is een kostbare aangelegenheid en dat kan dus het best door een professional gedaan worden. Je kunt op internet de kosten voor het vervangen van een CV ketel vergelijken.