Storing draadloze hoofdtelefoon oplossen

Storing en problemen van draadloze hoofdtelefoon

Draadloze koptelefoons zijn er in vele soorten en prijsklassen. Ze zijn ideaal om niemand te storen tijdens het kijken van je favoriete TV programma of het luisteren van muziek en daarmee de buren te vriend te houden. Sony, Philips en Sennheiser zijn bekende producenten van kwalitatief goede hoofdtelefoons. Goedkopere draadloze hoofdtelefoons hebben vaak een kleiner bereik en hebben een minder zuiver geluid. Bij alle hoofdtelefoons is er kans op ruis en storingen. Hieronder staan de oplossingen om zelf storingen van je hoofdtelefoon op te lossen.


Controleer eerst randzaken

Controleer eerst een aantal zaken voordat je op zoek gaat naar de storing.

  • Is de batterij van de draadloze headset opgeladen?
  • Is de batterij in de hoofdtelefoon goed geplaatst?
  • Is de ontvanger van de hoofdtelefoon ingeschakeld? Vaak te controleren door te zoeken naar een brandend lampje of gewoon te controleren of de stekker in het stopcontact zit.
  • Is de verbinding tussen het onvangststation en de stereo, TV, computer goed gemaakt? Controleer alle stekkers en druk ze goed aan.
  • Staat het volume van de hoofdtelefoon aan? Draai de volumeknop een stukje open. Niet helemaal, anders kun je voor een onaangename verrassing komen te staan als de storing is verholpen.
  • Staat het volume van de stereo, TV, (spel)computer wel aan? Controleer de mute knop en draai het volume een deel open.
  • Staat de koptelefoon ingeschakeld op het juiste kanaal? Als je niet welk kanaal je van de hoofdtelefoon moet hebben probeer ze dan een voor een.
  • Is de hoofdtelefoon nog binnen bereik van de transmitter? De meeste hoofdtelefoons hebben een bereik van tientallen meters. Hele goedkope hoofdtelefoons hebben echter maar een bereik van een paar meter. Controleer het bereik in de handleiding van je hoofdtelefoon.

Indien je dit allemaal gecontroleerd hebt is de kans groot dat er toch iets mis is met de koptelefoon.

Storing in de frequentie van de draadloze hoofdtelefoon oplossen

De draadloze hoofdtelefoon gebruikt signalen met een hoge frequentie. De omgeving kan hierin storingen veroorzaken. Veel voorkomende oorzaken van storingen in de frequentie of slechter ontvangst en de oplossingen zijn:

  • Veel staal of metaal in de buurt, zoals balken of kasten. Zorg dat de transmitter hier niet in de buurt staat.
  • Elektromagnetische storing die wordt veroorzaakt door elektrische apparaten in de lijn van het signaal. Zorg om de storing te verhelpen dat elektrische apparaten zo min mogelijk in de baan of buurt van het signaal staan.
  • Storingen door radio’s, communicatiesystemen of andere storende elementen. Hier kun je niet altijd wat aan doen omdat zelfs signalen vanaf de straat (bijvoorbeeld een drukke weg met veel verkeer dat veel signalen uitzend) kunnen storen. Indien je hier last van hebt probeer dan bijvoorbeeld je TV hoek in een ander deel van de kamer te maken.

Ruis in draadloze hoofdtelefoon verhelpen

Bij sommige hoofdtelefoons is een ruis te horen. Zowel als het er geen audio aan staat maar ook als je wel muziek aan hebt. Dat is bijzonder hinderlijk. De grootste oorzaak van ruis in je hoofdtelefoon is een te hoog volume op de hoofdtelefoon zelf. Begin met het lager zetten van het volume op de hoofdtelefoon zelf. Verhoog het volume op de bron. Controleer of de ruis nu verholpen is of in ieder geval overstemd wordt door de audio.

Mijn hoofdtelefoon schakelt steeds automatisch uit

Het kan zijn dat je draadloze hoofdtelefoon zichzelf automatisch uitschakelt na een bepaalde tijd. Soms al na een paar minuten. De beste oplossing om het volume van de bron (TV, stereo, spelcomputer) wat te verlagen en daarna weer te verhogen. Je kunt dit combineren met het verlagen van het volume van de hoofdtelefoon.