Stroomstoring oplossen

Niets is zo vervelend als een stroomstoring. Een stroomstoring kan verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst op een landelijke stroomstoring. Niet het geval? Dan kun je zelf een aantal dingen doen om de storing te verhelpen. Kom je er dan nog niet uit schakel dan een expert in. Dit artikel beschrijft de stappen die je kunt ondernemen voor een stroomstoring oplossen.

Landelijke stroomstoring

Controleer eerst of er een landelijke storing is. Zijn er andere mensen in de straat die ook last hebben van de stroomstoring? Zijn de lantaarnpalen ineens uit? Je kunt het ook controleren op het landelijke storingsnummer 0800-0909. Is er inderdaad sprake van een landelijke stroomstoring? Dan zit er niks anders op dan wachten tot de lokale netbeheerder de storing verholpen heeft. Het duurt gemiddeld anderhalf uur voor een stroomstoring verholpen is. Het kan ook enkele uren of zelfs dagen duren. Netbeheerders werken aan systemen om steeds sneller en geautomatiseerd storingen te verhelpen, soms al binnen een minuut. Een stroomstoring door een ongeluk is echter nooit uit te sluiten.


Stroomstoring oplossen als gevolg van kortsluiting

Geen landelijke stroomstoring? Dan is er een kans dat er kortsluiting is ontstaan of dat een van de groepen in de meterkast overbelast is. Vaak is een defect elektrisch apparaat de oorzaak van kortsluiting. Begin in de meterkast.

Hoe kun je de meterkast controleren

Controleer bij een stroomstoring eerst de stoppenkast. Een gesprongen stop is makkelijk te herkennen en te vervangen. Zorg dat je altijd een aantal extra stoppen in de meterkast hebt liggen zodat je goed voorbereid bent op een stroomstoring. Indien je alle apparaten weer aanzet hebt en er springt weer een stop dan is de groep overbelast. Bedenk welk apparaat je het laatst hebt aangesloten. Zorg dat je dat op een andere groep aansluit om stroomstoringen in de toekomst te voorkomen.

Stroomstoring oplossen door een defect apparaat

Het kan ook zijn dat een elektrisch apparaat defect is. Of is keukenapparatuur zoals je tosti-ijzer nat geworden voor je het aanzet? Zoiets simpels kan al kortsluiting en een stroomstoring veroorzaken. Kortsluiting herken je aan de aardlekschakelaar die versprongen is. Als je geen logische verklaring hebt voor welk apparaat de storing veroorzaakt kun je een voor een de apparaten in het stopcontact steken en ontdekken welk apparaat verantwoordelijk is voor de stroomstoring. Kom je er niet achter? Dan kan de bedrading de storing veroorzaken of er kan iets mis zijn in de groepenkast. Een kapot stopcontact kan ook een oorzaak zijn van een stroomstoring.

Storingen in groepenkast oplossen

Er kan in een groepenkast van alles stuk gaan wat een stroomstoring kan veroorzaken. Een kapotte groepsschakelaar, een losgeraakte draad of doorgebrande lasverbinding zijn veelvoorkomende problemen. Ga nooit zomaar aan de slag in je groepenkast om storingen op te lossen. Indien je weinig verstand hebt van elektriciteit schakel dan altijd een installateur in. Je hebt de kans dat je meer schade aanricht dan dat je oplost. Daarnaast is de kans aanwezig dat je jezelf onder stroom zet. Dit is levensgevaarlijk. Een stroomstoring oplossen door een monteur in te schakelen is de veiligste optie.

Voorbereid zijn op een stroomstoring

Een stroomstoring is vervelend maar niet te voorkomen. Je kunt een aantal zaken voorbereiden om tijdens de storing op de hoogte te blijven van wat er aan de hand is. Regel daarom een radio met batterijen. Regionale media berichtten over de storing als deze langer dan twee uur duurt. Daarnaast is het verstandig om lucifers of een aansteker, kaarsen en een zaklamp op voorraad te hebben. Indien het donker wordt kun je nog dingen vinden of in de stoppenkast kijken.